Als team Pink Marrakech waren wij op dinsdag 7 mei 2019 om 13.30 uur uitgenodigd door “Huis van de Mens” om als sprekers aanwezig te zijn voor leerlingen van een middelbare school (leeftijd 15 t/m 23) met vooral leerlingen met een moslim achtergrond.   

Hieraan ging vooraf dat zij de drieluik documentaire gezien moesten hebben van Familie, Geloof en Hoop als voorbereiding op ons bezoek. (Max 50 leerlingen).  

Pennel:  Oumayma, Jaouad, Abdel en Najat.  

Nassiri en Najat zijn op de onderstaande hoge scholen geweest.  

1 November 2019 gastles Hoge School Leiden 13.00 tot 15.00 uur  

20 December 2019 gastles Hoge School Utrecht Minor Islam van 12.00 – 15.00 uur.  

Op al deze bijeenkomsten stuitten wij primair op weerstand en gesloten houdingen. Maar ook wel heel veel vragen, vragen waar wij zelf soms behoorlijk van opkeken. Wel is het ons duidelijke geworden dat er veel onwetendheid onder de moslim jongeren heerst. Onwetendheid is dat omdat er geen moeite wordt genomen om zich te verdiepen in het thema geaardheid? Of heeft het te maken met schuldgevoel jegens het geloof?  Doordat men daarmee bezig zou zijn kan dat als ontrouw aan het geloof ervaren worden.  

Conclusie is dat er veel behoefte is aan informatie/educatie maar dat ze denken dat het geloof hen belemmerd om er vrijuit over te bevragen en te onderzoeken wat er nog meer voor “waarheden” bestaan buiten hun eigen geloof.  

Winst hebben we op al onze bezoeken weten te boeken door vertrouwen te winnen en vooral gefocust te blijven op wat we willen overbrengen. En voor ons betekend winst dat we zo’n gespannen sfeer weten om te buigen naar een veilige setting waarbij iedereen een mening mag hebben en we elkaar respectvol blijven behandelen.   

Elke bezoek is afgesloten met wederzijds respect waarbij emoties ook een belangrijke rol spelen. Wij ervaren elk bezoek als een zaadje die gepland is en die tijd nodig heeft om verandering te bewerkstelligen.